Fondo Banif Inmobiliario

Més de mil persones van acudir a les assemblees d’ADICAE per la suspensió del fons inmobiliari del Santander

By 18 de febrero de 2009noviembre 3rd, 2020No Comments

Els afectats per la decisió del Banc Santander de sol·lilcitar la suspensió dels reembossaments del seu fons d’inversió “Santander Banif Inmobiliario” van acudir ahir en massa a las seus de l’Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances. ADICAE va celebrar de forma simultània assemblees informatives en deu ciutats de tota Espanya. El gran número de trucades i consultes rebudes i la multipicació de visites a la web de l’Associació (www.adicae.net) han motivat que ADICAE convoqui noves Assemblees en diferents ciutats de l’estat espanyol.

ADICAE, associació de consumidors amb àmplia experiència en la defensa dels estalviadors-inversors espanyols (en casos como AVA, Gescartera, Terra, el frau filatèlic i més recentment Lehman Brothers) ha començat a agrupar als estalviadorss perjudicats pel Fons “Santander Banif Inmobiliario”, i crida a tots els afectats a acudir a les properes assemblees -que es celebraran en els propers dies en diferents punts d’Espanya-, i a adherir-se a la Plataforma a través de la qual es desenvoluparàn les actuacions necessàries per la defensa dels milers de estalviadors perjudicats, ja que l’actuació col·lectiva en la reclamació dels legítims interessos dels partíceps constitueix l’única via eficaç en cassos de tanta grandaria com l’actual.

A més davant les múltiples trucades rebudes de partíceps d’altres Fons d’Inversió, que alarmats per la situació contacten amb l’Associació, la Plataforma d’ADICAE s’extendrà als partíceps de qualsevol Fons de’Inversió, en particular immobiliaris, a fi de garantir la defensa dels drets dels estalviadors, que avui desconfíen d’aquest instrument d’inversió que, davant la crisi econòmica, podria convertir-se en una trampa.

Els afectats traslladen a ADICAE múltiples irregularitats

Els centenars d’afectats que han contactat amb ADICAE van traslladar als tècnics de l’Associació múltiples irregularitats, com la no comunicació de la taxació extraordinària o del valor liquidatiu de les participacions alhora de sol·licitar el reembossaments. Unes peticions de reembossaments que, a la vista del manifestat per centenars d’afectats a tota Espanya, no semblen haver sigut espontànies: el Santander va retenir els reembossaments fins Octubre de 2008 per després llançar a tots els seus comercials a aconsellar als clients el reembossament després d’aquesta data, especialment al llarg del mes de gener. Una maniobra que clarifica les causes reals que han portat a la situació actual i l’objetiu perseguit amb la mateixa.

La tranquilitat del Govern, no compartida pels milers de partíceps afectats

Tot i que avui el Ministeri d’Economia i la CNMV han assegurat que atendrien la demanda d’ADICAE d’investigació i que el supervisor garantirà els drets dels partíceps, ADICAE dubta de la realitat d’aquestes garanties en la mesura en que fins el moment l’única reacció coneguda de la CNMV ha sigut la publicació d’un document de recomanacions que a la pràctica dóna per aprobada implícitament la petició del Santander de suspendre els reembossaments, una suspensió que milers d’afectats rebutgen, i que fins la data segueix sense apreciar-se una reacció clara i decidida de les autoritats i institucions davant els successius i greus escàndols que venen colpejant l’estalvi dels consumidors i davant els que cal preguntar-se quins controls, quina supervisió i quines garanties pels estalviadors existeixen realment a nivell pràctic.

ADICAE es dirigeix a Santander Real Estate i a Banif

La Llei d’Institucions d’Inversió Col·lectiva utilitzada com argument per aprovar la suspensió dels reembossaments (i obviant altres fòrmules que aquesta mateixa Llei contempla) no preveia la participació dels usuaris, una participació que ADICAE creu que s’ha de garantir d’immediat mitjançant la presència dels partíceps davant qualsevol problema. Per aquest motiu, ADICAE s’ha dirigit avui a la gestora del Fons, Santander Real Estate, i a l’entitat dipositària BANIF, indicant que milers de partíceps volen tenir informació i participació transparents en els problemes que tingui el Fons, i requerint a ambdues entitats la recerca de solucions raonables i adequades a la situació plantejada.